Zakaj psi obožujejo piskajoče igrače?

Zakaj psi obožujejo piskajoče igrače?

Psi so bitja, ki obožujejo igro ter seveda igračke. Nekateri psi so bolj nagnjeni k mehkim, plišastim igračam, spet drugi pa k trdim igračam. Seveda pa moramo lastniki sami ugotoviti kaj našemu psu najbolj ustreza.

Na splošno pa ima večina psov rada piskajoče igrače oziroma igrače, ki proizvajajo zvok. Ste se kdaj vprašali, zakaj imajo psi bolj radi piskajoče igrače kot karkoli drugega? Kaj je na tem zvoku, ki se mu ne morejo upreti in jih navdušuje ure in ure?

Piskajoče pasje igrače so izdelane v različnih velikostih, oblikah in materialih. Od piskajočih teniških žogic do plišastih igrač z večimi piskmi, tako da se za vsakega psa najde nekaj, kar bo vzljubil. Zakaj imajo torej psi tako radi piskajoče igrače? Izkazalo se je, da obstaja več možnih razlogov:

1.) Živalski nagon

Po podatkih Ameriške kinološke zveze (AKC) so znanstveni raziskovalci v študijah, ki so jih izvedli, da bi preučili, zakaj imajo psi raje določene igrače pred drugimi, prišli do zaključka, da to vedenje izhaja iz načina obnašanja volkov, ki so glavno poreklo naših psov. Podobno kot volkovi izbirajo svoj plen, imajo psi najraje igrače, ki jih je mogoče raztrgati, morda dišijo po nečem, kar bi lahko pojedli  ali pa povzročajo hrup.

Ta piskajoči zvok je morda za nas moteč, za naše hišne ljubljenčke pa je podoben zvoku prestrašene ali poškodovane živali, kar aktivira njihov lovski nagon. Zato se naši psi, pogosto nočejo nehati igrati s svojo igračo, dokler se ne pokvari piskajoči mehanizem oziroma dokler ne  “ubijejo” svojega plena.

 

2.) Takojšnja stimulacija in nagrada

Čeprav nekaterim psom ustrezajo tihe igrače za žvečenje, pa igranje s piskajočo igračo vašemu ljubljenčku dvigne pomen igre na povsem drugi nivo. Po besedah Kimberly Alt iz Canine Journal dajejo zvoki, ki jih oddaja cvileča igrača, vašemu psu takojšnjo povratno informacijo, da je njihov ugriz močan in učinkovit, kar jih še dodatno spodbuja k nadaljnji igri in zadovoljuje s svojim napredkom. Študije tudi kažejo, da ko pes zasliši pisk igrače se iz centra v možganih sproži dopamin. Ko je v možganih prisotnega več dopamina, se dvigne razpoloženje, energija in motivacija psa.. Pes bo lahko tako namenoma sprožal pisko v igrači samo zato, da bi ponovno začutil naval dopamina.

3.) Lahko izboljša zdravje zob

Vaš pes morda tega ne počne zavedno,  a naravna želja po žvečenju piskajočih igrač lahko pomaga izboljšati zdravje zob in dlesni vašega ljubljenčka. Glede na poročanje spletnega portala WebMD imajo psi, ki aktivno žvečijo, manj nabiranja zobnih oblog kot tisti, ki tega ne počnejo. Posledično piskajoče igrače ne le zadovoljijo željo vašega psa po žvečenju, ampak tudi poskrbijo za boljšo ustno higieno z masiranjem dlesni in mehanskim strganjem po zobeh, poudarjajo na spletnem portalu  WebMD’s Veterinary Reference.

Bodite pozorni na morebitne nevarnosti piskajočih igrač!

Piskajoče igrače so lahko zelo zabavne za igro vašega hišnega ljubljenčka, toda v nasprotju z igračami iz trdne gume ali tistimi brez polnila, obstaja nekaj možnih nevarnosti, katerih se moramo zavedati.

 

Znano je, da se psi lahko zadušijo ali pogoltnejo cele piščalke, kar lahko privede do dragega obiska veterinarja. Na internetu je ogromno literature in video vsebin, ki kažejo kako postopati v teh primerih, vendar je na splošno priporočljivo, da nadzorujete svojega psa z novo igračo, da preprečite morebitne nesreče.

 

Vašega psa lahko prevzame nenasitna želja po žvečenju in trganju svoje najljubše igrače, dokler ne pride do piskajočega mehanizma, zato upoštevajte naslednje korake, ko svojemu psu ponudite piskajočo igračo:

 

1.) Redno pregledujte igrače

Na splošno velja pravilo, da redno pregledujte igrače svojega ljubljenčka. Če si ogledate igrače, s katerimi se pogosto pes igra, lahko zagotovite, da poškodovane igrače (in stvari, ki se lahko nahajajo v njih, kot so polnilo in majhne piske) ne predstavljajo nobene nevarnosti za vašega ljubljenčka ali majhne otroke v vašem domu.

 

2.) Odstranite ali popravite poškodovane igrače

Če najdete poškodovano piskajočo igračo, se odločite, ali jo boste zamenjali z novo ali pa jo lahko popravite tako, da jo ponovno lahko varno ponudite svojemu ljubljenčku.

3.) Nadzorujte svojega navdušenega žvečilca ves čas igre

Včasih pregledovanje pasjih igrač samo ob koncu dneva ni dovolj, da bi preprečili, navdušenim žvečilcem uničiti piskajočo igračo, še posebej, če veste, da je vaš pes v preteklosti zlahka raztrgal svoje igrače. Zaščitite ga pred zaužitjem polnila ali same piske, ki lahko povzroči resne zdravstvene težave tako, da ga med igro s piskajočimi igračami vedno nadzorujete.

Nabor TOP treh igrač za pse, ki so obsedeni s piskanjem

Zdaj, ko imate odgovor na vprašanje, “zakaj imajo psi tako radi piskajoče igrače?” pa morda iščete nekaj novih zabavnih igrač, ki bi jih predstavili svojemu ljubljenčku. Za vas smo pripravili izbor naših TOP 3 najbolje prodajanih piskajočih igrač:

Max & Molly zabavna igrača z vrvjo in piskačem, ki je idealna za igro prinašanja in vlečenja, kakor tudi za crkljanje. Igrača je narejena iz mehke gume na sprednji strani, na za zadnji strani pa ima mehak pliš. Dodana je tudi vrv, ki je psom nadvse všeč, saj jo lahko enostavno zagrabijo in vlečejo ali grizejo. Na voljo različni motivi.

For fan pets zabavne igrače z bodičasto žogico. Narejene iz ojačane in odporne tkanine z odstranljivo žogico iz termoplastične gume TPR z notranjo pisko, ki zagotavlja dober oprijem. Igrača je zasnovana za zdravje zob vašega psa, saj čisti zobe in jih krepi ter med žvečenjem masira dlesni. Izbirate lahko med dvema različnima modeloma: Stitch ali The Mandalorian

Croci teniška žoga premera 6,5 cm s pisko je izdelana iz gume in prevlečena s filcem za teniške žoge. Žoga je najbolj primerna za igro metanja in prinašanja.

Članek je za vas pripravila:

Nina Pečlin, svetovalka in lastnica trgovin Pet place.

 

Deli to objavo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja