Ali pravilno hranite vašega hišnega ljubljenčka?

Ali pravilno hranite vašega hišnega ljubljenčka?

Pri današnji pestri ponudbi hrane za pse in mačke je pomembno, da znamo izbrati tisto pravo za naše kosmatinčke. Zavedati se moramo, da smo mi tisti, ki odločamo kakšno hrano bodo jedli. Ponudimo jim kvalitetno hrano, ki jo njihov organizem potrebuje. Težava se pojavi pri izbiri prave hrane za naše štirinožce, saj je danes na trgu ogromno (celo preveč) izbire, poleg tega pa imajo nekateri lastniki premalo znanja in informacij. Kot lastniki želimo našim ljubljenčkom le najboljše, česar se v Pet place-u dobro zavedamo, zato smo vam pripravili članek, kjer boste spoznali prehranjevalne navade psov in mačk ter različne vrste hrane, ki jo najdemo na trgu.

Psi in mačke spadajo v red zveri, kar pomeni da v prehrani potrebujejo veliko živalskih beljakovin (mesa). Mačke so se v preteklosti prehranjevale zgolj in samo z mesom; torej ogljikovih hidratov sploh ne potrebujejo. Po drugi strani pa so psi vsejede živali, njihova prebavila so se namreč v procesu udomačitve prilagodila do te mere, da z (manjšo) prebavo ogljikovih hidratov nimajo težav.  Psi so se poleg plena prehranjevali tudi s sadjem in rastlinami, medtem ko pa so se mačke kot stroge mesojedke prehranjevale le z ujetim plenom. Za razliko od mačk, ki so v naravi lovile manjši plen, so bili psi navajeni na lovljenje večjih živali. To jim je ostalo v navadi še danes, saj večina psov poje velik obrok 1-2x na dan, medtem ko imajo mačke rajši več manjših obrokov skozi ves dan. 

Ste mogoče zasledili, da skoraj vsak drugi lastnik tarna o težavah z izbirčnostjo pri mačkah? Mačke imajo namreč rade različne okuse, saj so tudi lovile različne plene. Torej pomembno je, da na vsake toliko časa zamenjate mački okus hrane in s tem zadovoljite njene potrebe ter poskrbite za zdravo črevesno floro. Z zavračanjem hrane vas bo vaša mačka sama prisilila v zamenjavo okusa, če tega ne boste storili sami. 

Vir slike: internet

Na trgu obstaja mnogo različnih vrst hrane, najpogostejši in najbolj priljubljeni obliki sta mokra (konzerve in vrečke) in suha (briketi). Suha hrana je za lastnike najbolj praktična, mokra hrana pa je našim kosmatincem bolj okusna ter lažja za uživanje (mladički, seniorji). Dobra lastnost mokre hrane je tudi ta, da vsebuje velik delež vode. Najboljša je kombinacija obeh vrst hrane za pse, kakor tudi za mačke. Brikete lahko obogatite s svežim sadjem in zelenjavo, jajčkom, kozjim ali ovčjim jogurtom, albuminsko skuto, kokosovim oljem, lososovim oljem, ki so polni vitaminov, mineralov ter omega 3 maščob, ki jih telo potrebuje. 

Glavna naloga vsakega lastnika živali je, da prebere deklaracijo, ki je zapisana na embalaži, da upošteva strokovna priporočila o pravilni prehrani ter se posvetuje s strokovnjakom če ima žival težave ali alergije. Tako lahko preprečimo razvoj bolezni, ki pogosto izvirajo iz nepravilnega hranjenja. 

Poleg briketirane in konzervirane hrane pa lahko psu in mački ponudimo surovo ali kuhano hrano. Poznamo dva načina surovega hranjenja, in sicer BARF (Biologically appropriate raw food –  biološko ustrezna surova hrana) ter PREY model (hranjenje po principu plena – 80% mesa, 10% kosti, 10% drobovja).  Pri surovi hrani moramo poskrbeti za higieno ter za vnos vseh vitaminov in mineralov, ki jih žival potrebuje. 

tako pri kuhani hrani kakor pri surovi naj obrok vsebuje večinski delež mesa. Mesu je potrebno dodati še organe, zelenjavo in sadje. Kuhane in surove obroke lahko obogatimo z jajcem, skuto, kozjim ali ovčjim jogurtom, kokosovim oljem, lososovim oljem, itd.). Občasno lahko dodamo tudi riž, sladki krompir in/ali zelene vampe. 

Vir slike: internet

Surovim ali kuhanim obrokom lahko dodamo različne prehranske (mineralno-vitaminske) dodatke. Uporabljamo jih po navodilih, glede na pestrost obroka, starost živali ter glede na zdravstveno stanje in potrebe, ki jih ima. Mačke potrebujejo v hrani veliko vitamina A (jetra, ribe) ter tavrin, ki skrbi za zdravo srce in oči. 

Ne glede na to s čim bomo hranili svojo žival, je najpomembnejše to, da ji zagotovimo popoln obrok. Popoln obrok zajema minimalno 60% mesa, 10% drobovja in organov, 10% kosti ter 20% zelenjave in sadja. Torej, ko iščemo ustrezno hrano je pomembno branje deklaracij. Vedno iščemo za sveže meso, organe, sadje, zelenjavo, zelišča, dodatke. Deklaracije morajo biti odprte, kjer je konkretno v procentih navedeno koliko česa vsebuje. Izogibamo se mesnih in stranskih produktov, žit, olj, maščob in umetnih barvil! Pes vam bo hvaležen, denarnica pa ne bo trpela, saj se boste izognili velikim zneskom pri veterinarjih ter omogočili živali dolgo in zdravo življenje. 

Članek je za vas pripravila:

Vesna Filipović, Pet place svetovalka

Deli to objavo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja